Black Friday 2023 - Jämför Black Week erbjudanden - Prisjakt (2023)

Black Friday 2022 infaller den 25 november och följs av Cyber Monday måndagen efter. Det är årets största readag med statistiskt stora prissänkningar på bland annat TV, mobiltelefoner, spel och hörlurar.

Våra tre löften till dig

Att nätshoppa är enkelt, men att göra riktigt bra och genomtänkta köp är svårare. Det är lätt att stöta på priser som smyghöjts, butiker med dåliga köpvillkor och kampanjer där produkterna inte alls har blivit billigare. Vi vill att du ska få en så bra köpupplevelse som möjligt och har därför tre löften till dig som konsument:

1. Vi guidar dig till bättre beslut

Oavsett om du ska köpa en ny tv eller elcykel så hjälper vi dig att hitta rätt produkt till rätt pris. Vårt mål är att guida dig genom hela köpresan så att du känner att din nya pryl är ett riktigt schysst köp. Med praktiska köpråd från våra experter och tydlig information om butikerna så har du alltid en bra grund att stå på när du nätshoppar via Prisjakt.

2. Vi gör det lättare att se prisfällorna

Priser som smyghöjs inför stora kampanjer, erbjudanden som inte alls innebär några prissänkningar och höga fraktpriser kan snabbt ställa till det när du shoppar på internet. Med tydlig och enkel data visar vi alla viktiga prisförändringar så att du alltid har koll om priserna är bra eller dåliga. Våra smarta verktyg ger dig en tydlig och ärlig bild av det verkliga prisläget.

Läs mer om alla våra smarta verktyg på Prisjakt här.

3. Vi hjälper dig oavsett var du befinner dig

(Video) KÖP INTE TV INNAN DU SETT DETTA - BLACK FRIDAY 2022, REA - TV-TIPS | SAMSUNG, LG, SONY, TCL

Vi vill att du alltid ska ha tillgång till rätt information när du shoppar, oavsett om du näthandlar eller är i en fysisk butik. Är det där erbjudandet i butiken så bra som de påstår? Med Prisjakt i mobilen får du snabbt svar. Du når oss enkelt i mobilens webbläsare eller med vår app för Android och iOS.

Tipsen för Black Friday – 10 sätt att shoppa smartare

Låt dig inte luras till spontanköp under Black Friday. Planera dina inköp i god tid och skaffa dig den bästa informationen så att du kan hitta de bra erbjudandena och undvika de dåliga. Här är våra nio bästa tips på hur du shoppar smartare under Black Friday.

 1. Jämför alltid priserna hos flera butiker
 2. Se om kampanjpriset är bra med hjälp av prishistoriken
 3. Bevaka priserna så får du notiser vid prissänkningar
 4. Använd våra experter för att hitta bästa prylarna i våra topplistor
 5. Planera dina prylköp med produktlistor på Prisjakt
 6. Kolla om butikerna har rabattkoder som sänker priset mer
 7. Glöm inte att kolla om butikerna erbjuder fri frakt och retur
 8. Se upp för lockvaror som snabbt tar slut i butikerna
 9. Kolla åldern på kampanjprodukter så det inte är gamla modeller
 10. Glöm inte att kolla prisgarantier

Alla våra tips hittar du även längre ner på sidan samt i våra lättlästa guider Så vet du om ett erbjudande är bra och Så shoppar du smartare på Black Friday.

När är Black Friday 2022?

Black Friday går av stapeln fredagen den 25 november 2022 och följs av Cyber Monday på måndagen efter. Datumet för Black Friday i Sverige infaller alltid på klämdagen efter den amerikanska högtiden thanksgiving, vilket är den fjärde torsdagen i november.

 • Black Friday 2022 är fredagen den 25 november
 • Black Friday 2023 är fredagen den 24 november
 • Black Friday 2024 är fredagen den 29 november

När är Black Week 2022?

För några år sedan pratade alla om Black Friday, men idag har mångas intresse flyttats till Black Week istället. Det är inte en specifik dag, utan som namnet antyder en hel vecka med kampanjerbjudanden. Här är datumen som gäller för 2022 och framåt.

 • Black Week 2022 är mellan den 21 och 27 november
 • Black Week 2023 är mellan den 20 och 26 november
 • Black Week 2024 är mellan den 25 november och 1 december

Vilka produkter var mest populära unde Black Friday 2022?

 1. Sony PlayStation 5 (PS5) (inkl. God of War Ragnarök)
 2. Apple iPad 10.2" 64GB (9th Gen)
 3. Apple AirPods (2nd Generation) med trådlöst laddningsetui
 4. Apple AirPods Pro med Magsafe Case
 5. Nintendo Switch (2019)
 6. Apple iPhone 12 Mini 5G 64GB
 7. Apple AirPods (3rd Generation) med MagSafe trådlöst laddningsetui
 8. LG Art OLED 65ART90E 65"
 9. Apple AirPods Pro (2nd generation) 2022
 10. Samsung Galaxy Tab A8 10.5 SM-X200 32GB

Vilka produkter var mest populära unde Black Friday 2021?

 1. Apple AirPods Pro
 2. Apple AirPods (2nd Generation) med laddningsetui
 3. Apple Macbook Pro (2020) M1 13" 256GB
 4. Bose QuietComfort 35 II
 5. Nintendo Switch (2019)
 6. Roborock S5 Max
 7. Apple Macbook Pro (2020) Intel 13" 256GB
 8. Apple iPhone 12 Pro 5G 256GB
 9. Apple iPad 10.2" 64GB (9th Gen)
 10. Apple iPhone 12 Mini 5G 128GB

Vilka kategorier var mest populära under Black Friday 2022?

 1. Hörlurar
 2. Mobiltelefoner
 3. TV
 4. Spelkonsoler
 5. Parfym
 6. Bildskärmar
 7. Surfplattor
 8. Smartklockor
 9. Tangentbord
 10. LEGO

Är priserna lägre på Black Friday?

Ja, många av priserna är lägre på Black Friday och under hela Black Week, men tänk på att det inte är alla produkter som finns att köpa till kampanjpris.

Vår statistik visar att 45 procent av alla klickade produkter på Prisjakt kostade mindre under Black Friday 2019 jämfört med 14 dagar före.

Den genomsnittliga prissänkningen under 2020 var dock låga 2,8 procent för de populäraste produkterna i våra mest besökta kategorier. Det kan jämföras med 2019 då siffran var betydligt högre med 5,2 procent.

Tänk på att det är långt ifrån alla produkter och kategorier som har bra kampanjerbjudanden. Vår statistik visar att i genomsnitt var tionde produkt i våra populäraste kategorier kostar mer på Black Friday jämfört med 14 dagar tidigare.

Vad ska jag tänka på inför Black Friday-shopping?

Jämför prishistoriken för produkterna du spanat in för att se om butikerna höjt sina priser före Black Friday. Då vet du om reapriset faktiskt är så bra som butikerna försöker locka med. Ett tips är att planera dina köp i god tid med listor på Prisjakt och att bevaka priser så du får en avisering när priset går ner.

Blir alla produkter billigare under Black Friday?

Nej, det är till och med så att vissa kategorier stiger i pris. 2018 ökade exempelvis nära en femtedel av alla priser i kategorierna parfym, mobiltelefoner, TV-apparater och löparskor i pris. Det finns stor anledning att vara extra vaksam under Black Friday för att inte gå på någon av prishöjningarna. Bevaka priser, kolla prishistoriken och jämför innan du handlar!

Black Friday, Black Frai Day eller Svart Fredag?

Kärt barn har många namn! Svenskarnas sökbeteenden på nätet vittnar om en spridd uppfattning om hur dagen borde benämnas här på hemmaplan:

Sökning sökvolym/månad*

 1. black friday: 58 000
 2. black frai day: 5 600
 3. blackfriday: 3 300
 4. black fridag: 300
 5. black fredag: 200
 6. black freday: 200
 7. svart fredag: 100
 8. black frayday: 70

* källa Ahrefs, juni 2022

Fällorna att se upp med på Black Friday – 4 tips

Lockvaror i butik

Lockvaror med extra låga priser är ett vanligt sätt för butikerna att driva in konsumenterna i sina butiker. Minska köprisken genom att kolla lagerstatus online och näthandla på Black Friday. Då slipper du butiksstressen och undviker risken kring lockvarorna.

Gamla produkter

Black Friday är ett ypperligt tillfälle för butikerna att ställa fram sina äldre, utgångna produkter. Risken är att du råkar välja en av dessa gamla modeller och kommer hem med en pryl som kanske inte alls motsvarar vad du hade tänkt dig.

Se upp med priser som smyghöjs

Priser som smyghöjs inför Black Friday och sänks dagarna innan gör att vissa erbjudanden ser bättre ut än vad de faktiskt är. Kolla alltid prishistoriken så riskerar du inte att göra köpklipp som egentligen är riktigt snedklipp.

Håll koll på frakten

Många butiker erbjuder gratis frakt – men det är långt ifrån alla som gör det. Speciellt returer kan blir rejält dyra om du måste returnera exempelvis en dator, TV eller vitvaror. Kolla noga vad som gäller för frakt och returer innan du gör ett större köp.

Black Friday 2023 - Jämför Black Week erbjudanden - Prisjakt (1)

Vad är Black Friday?

Black Friday är den största och mest omtalade readagen på året. Många fysiska butiker och nätbutiker i Sverige erbjuder stora rabatter och erbjudanden under både Black Friday och även hela veckan – från den 23 november till 29 november 2020 – som kallas Black Week.

När kom Black Friday till Sverige?

Fenomenet härstammar från 60-talets USA och tog inte fart i Sverige förrän 2013. Ett fåtal butiker testade då konceptet att sänka priser under fredagen vilket uppmärksammades i media. Året därpå hade antalet butiker ökat till 40-talet och det noterades en ökning av näthandeln med över 50 procent jämfört med samma period föregående år. Därefter har intresset för Black Friday bara vuxit sig allt större och idag omfattas hela veckan i vad handeln kallar Black Week.

Black Week, Black Weekend och Cyber Monday

Det finns butiker som inte nöjer sig med en readag. Många sänker sina priser hela helgen under det som brukar kallas Black Weekend. Och några sänker sina priser hela veckan och kallar det Black Week. Därefter följer Cyber Monday.

För många butiker har Black Friday blivit en viktig reaperiod med stora möjligheter att sälja mer än vanligt. Därför är det kanske inte så konstigt att många butiker försöker förlänga perioden på olika sätt.

Ett av de vanligaste sätten är att erbjuda rea hela helgen och kalla det Black Weekend. Ett annat, men lite ovanligare sätt, är att börja ännu tidigare och presentera erbjudanden hela veckan. Då brukar det kallas Black Week.

Ett stort antal nätbutiker sluter även upp på det som kallas Cyber Monday, som infaller måndagen efter Black Friday. Det är från början ett marknadsföringsspektakel från ett gäng amerikanska nätbutiker. Det lanserades i USA 2005 som en kampanj för att få människor att handla på internet. Marknadsföringskampanjen gav snabbt resultat och redan året därpå hakade ett stort antal nätbutiker på.

Cyber Monday har precis som Black Friday växt i omfattning de senaste åren. Det är fortfarande mer anonymt och erbjudandena är inte lika många, men de butiker som är på har ofta ännu bättre rabatter än under fredagen.

Om du är intresserad av Cyber Monday har vi en separat sida där vi samlar alla erbjudanden som vi hittar: Cyber Monday 2020.

Green Friday och Singles Day utmanar

Green Friday infaller den sista fredagen i april och är en utmanare till Black Friday, men på våren istället för senhösten. Tanken är att konsumenterna ska få ytterligare en extra kampanjrik köpdag under året och det med en liten twist. Green Friday handlar både om prissänkningar och samtidigt ett miljötänk från butikernas sida.

Främst handlar det om att skänka pengar till en miljöorganisation som WWF eller Rädda Regnskog för att kompensera för alla leveranser som sker.

Singles Day infaller alltid den 11 november och är en annan utmanare som har sitt ursprung i Kina. Den här dagen är sett till den globala omsättningen flera gånger större än Black Friday. Singles Day är den idag största shoppingdagen i världen, men i Sverige har den inte fått något större genomslag än.

Flera större, väletablerade aktörer i Sverige har uppmärksammat Singles Day med erbjudanden och kampanjer. Då Singles Day följs av Black Friday och Cyber Monday finns stora möjligheter att spara pengar på dina köp under november månad.

FAQs

Does Sweden have Black Friday? ›

As in many other countries, also in Sweden this year's Black Friday was a record-breaking success for retailers.

Why is Black Friday called Black Friday? ›

As the story goes, after an entire year of operating at a loss (“in the red”) stores would supposedly earn a profit (“went into the black”) on the day after Thanksgiving, because holiday shoppers blew so much money on discounted merchandise.

What country does not do Black Friday? ›

Unsurprisingly, many countries that are vocal in their opposition of capitalism and consumerism do not support Black Friday (or any other shopping holidays). That includes countries like North Korea, Venezuela, Iran, and Afghanistan.

Is America the only country that does Black Friday? ›

Others: Australia, Canada, United Kingdom, Liechtenstein, Germany, Poland, Italy, Greece, New Zealand, India, Norway, Sweden, France, Brazil, Mexico (as El Buen Fin) and increasingly many other parts of the world. Black Friday occurs on the day after Thanksgiving in the United States.

How much money does the average person spend on Black Friday? ›

The average shopper spends $430 on Black Friday.

Not only do many people shop on Black Friday, but they shop big. Consumers cannot help but take advantage of all the discounts, which increase their overall spending.

Do iphones get discounted on Black Friday? ›

Black Friday is one of the best times to buy an iPhone, especially if you're hoping to save on an older generation (like the iPhone 14, iPhone 13, or iPhone SE). Still, you'll find tons of Black Friday deals on the latest iPhone model this year from various retailers and phone carriers.

Does Apple do Black Friday? ›

Apple has officially announced its Black Friday and Cyber Monday 2022 deal: shoppers who purchase eligible products get an Apple gift card worth up to $75.

What religion is Black Friday? ›

Good Friday is a Christian holiday commemorating the crucifixion of Jesus and his death at Calvary. It is observed during Holy Week as part of the Paschal Triduum. It is also known as Holy Friday, Great Friday, Great and Holy Friday (also Holy and Great Friday), and Black Friday.

Are Black Friday sales only online? ›

As the day after Americn Thanksgiving typically marks the start of the Christmas shopping season, in modern-day, 'Black Friday' simply refers to a wide range of sales both in-person and online at retailers worldwide.

Do Koreans have Black Friday? ›

The Korea Sale Festa, the Korean equivalent of Black Friday, will be held both online and in stores nationwide through Nov. 15, with around 2,300 companies participating, according to the Ministry of Trade, Industry and Energy. The figure is the largest ever since the festival was launched in 2016, it added.

How many countries have Black Friday? ›

The shopping event has gone international, with at least 129 countries celebrating their own versions of Black Friday. This is despite the fact that none of these countries celebrate the American version of the Thanksgiving holiday.

How successful is Black Friday? ›

Consumers spent a record $9.12 billion online shopping during Black Friday this year, according to Adobe. Overall online sales for Black Friday were up 2.3% year-over-year. Buy Now Pay Later payments increased by 78% compared with the past week, beginning Nov.

How long does Black Friday last? ›

Sales officially begin a minute past midnight on the Friday morning and will stretch throughout the weekend, before ending at midnight on Monday, which has been affectionately called Cyber Monday 27th (more on that below).

Which US state spends the most on Black Friday? ›

One-fifth of Black Friday shoppers spend 90% of their budget on gifts. In 2018, North Dakotans recorded the highest average purchase amount of $398. With 93.2 million shoppers, Black Friday topped Cyber Monday for online shopping traffic.

Is it cheaper to buy on Black Friday? ›

The answer-yes. On average, in-store discounts fall around the 20 percent off range the week of Thanksgiving, and rise to roughly a 37 percent savings on Thanksgiving and Black Friday. Online Black Friday deals follow suit with an average 34 percent discount.

Is it worth waiting for Black Friday to buy a phone? ›

More Cyber Monday deals

If you're in the market for a new phone deal, Black Friday is a great opportunity to shop around. As well as Black Friday SIM-only deals, you can find tempting deals on top handsets, such as the latest Apple iPhone or Samsung Galaxy.

Is it good to buy a phone on Black Friday? ›

While Black Friday is the best time to buy a phone, many folks tend to worry about whether waiting for Cyber Monday is a better idea. This fear of missing out is pretty typical around these two shopping events, so let's take a look at that and some great Black Friday phone deals you can pick up.

What is the cheapest iPhone right now? ›

The iPhone SE is the absolutely cheapest iPhone you can buy new at $429. Despite rocking an old design that's been around since the iPhone 6, this handset features Apple's latest A15 Bionic chip. That means this phone is lightning-fast, can play every Apple Arcade game with ease, and will connect to 5G networks.

Are Apple products cheaper on Black Friday? ›

Black Friday 2023: Will Apple have a sale? For Black Friday 2022 Apple gave customers Apple Gift Cards with the purchase of eligible Apple products. While the qualifying products and voucher amounts change every year, this is Apple's only deal – Apple doesn't discount its own products for Black Friday or Cyber Monday.

Do they have Black Friday in Europe? ›

Black Friday started catching on in Europe years ago, with one-day sales focused on electronics and home appliances. These days, companies view it as one of the biggest days of the retail calendar, with discounts across the board, on clothing, food, theater tickets, holiday travel packages and the like.

Do people work on Friday in Sweden? ›

The standard working week in Sweden runs from Monday to Friday.

What do Swedes do for Good Friday? ›

Egg painting, birch twigs, and other Swedish Easter decorations. On Långfredagen (Good Friday) and Påskafton (Holy Saturday), children and adults alike will gather to paint eggs and decorate birch twigs with feathers. The eggs are painted with bright spring colors as a way of welcoming the new season into homes.

What countries spend the most on Black Friday? ›

No surprise, the U.S. is the country with the highest spending on Black Friday. The runner-up is Canada with an average spending of $430 per person, followed by the U.K. at $397. The country with the lowest spending on Black Friday is India at $69.

Does England do Black Friday? ›

On the retail calendar it is seen as one of the busiest days of the year and it marks the beginning of the Christmas shopping season. Black Friday is now an annual event in the UK and for retailers worldwide but it originally started in the US and coincides with Thanksgiving celebrations.

Do British people have Black Friday? ›

Britons will spend 8.7 billion pounds ($10.5 billion) over the Black Friday weekend (Nov. 25 to Nov. 28), according to research by GlobalData for VoucherCodes - up 0.8% year-on-year but masking a big drop in volumes once inflation is accounted for.

Is Black Friday big in Germany? ›

"Many consumers are especially focusing on the two days in their hunt for bargains," he told DW, referring to Black Friday and Cyber Monday which are usually the two busiest days for businesses in the week. Overall, however, sales are not expected to go through the roof in these trying times in Germany.

What time do Swedish people go to bed? ›

Sweden is a country with big differences in daylight. In the far north, the sun does not set at all in June and there is darkness around the clock in January. However, in January in Stockholm, the sun rises at 8:47 am and sets at 2:55 pm, while in July the sun rises at 3:40 am and sets at 10:00 pm.

What country only works 32 hours a week? ›

Spain. Spain had announced that it would run a trial four-day workweek. The Spanish government agreed to a 32-hour workweek over three years without cutting workers' compensation.

What country has a 4 day work week? ›

Iceland: One of the leaders in the four-day working week

Between 2015 to 2019, Iceland conducted the world's largest pilot of a 35 to 36-hour workweek (cut down from the traditional 40 hours) without any calls for a commensurate cut in pay. Some 2,500 people took part in the test phase.

What is not allowed in Good Friday? ›

Also, on Ash Wednesday, Good Friday and all Fridays during Lent, adult Catholics over the age of 14 abstain from eating meat. During these days, it is not acceptable to eat lamb, chicken, beef, pork, ham, deer and most other meats. However, eggs, milk, fish, grains, and fruits and vegetables are all allowed.

Can a Catholic drink on Good Friday? ›

While many Catholics may choose to abstain from alcohol on Fridays and holy days, there is no formal injunction against drinking beer, wine or spirits. Good Friday may be a somber day, but it does not necessarily have to be a perfectly sober one.

What should we not do in Good Friday? ›

On Good Friday (as with every other Friday during Lent), the Catholic abstains from eating meat, and may only eat fish. Moreover, the fish must be boiled, not battered or fried.

Is everything cheaper on Black Friday? ›

It's a fair question. Are prices actually lower? The answer-yes. On average, in-store discounts fall around the 20 percent off range the week of Thanksgiving, and rise to roughly a 37 percent savings on Thanksgiving and Black Friday.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated: 11/17/2022

Views: 5716

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.