Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (2023)

De afgelopen periode heb ik de HomeWizard P1 wifi-meter uitgebreid getest. Deze heb ik in mijn slimme meter gestopt om vervolgens enthousiast aan de slag te gaan met alle resultaten. Hoe dit bevallen is, lees je in mijn HomeWizard P1 review.

HomeWizard: het bedrijf

De bekendheid van HomeWizard groeit in rap tempo, vooral door de stijgende energieprijzen is er ineens veel aandacht voor de producten.

HomeWizard is begonnen met het op de markt brengen van een slimme hub. Ik heb even teruggezocht, in 2013 heb ik deze besteld en deze heeft jaren in mijn woonkamer gestaan. Hiermee was het onder andere mogelijk om lampen te bedienen, maar er waren nog veel opties die voor mij het begin waren van smarthome.

Focus op energy

Fastforward richt het bedrijf zich nu vooral op de Energy markt, waar ze allerlei slimme producten maken die helpen bij het analyseren en optimaliseren van jouw verbruik.

Het meest bekende product is de HomeWizard P1 wifi-meter die ik ook voor deze review getest heb. Er zijn echter nog meer producten beschikbaar, allemaal passend bij de visie van het bedrijf op energie. Denk hierbij aan een slimme stekker, maar ook een watermeter om je waterverbruik in huis te monitoren.

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (1)

HomeWizard P1 wifi meter

29,9539,95

Bekijk beste deal

Voor iedereen die energie wil besparen
Realtime inzicht in verbruik
Zeer eenvoudige installatie
Uitgebreide app

Bekijk ook de HomeWizard combi deal

HomeWizard P1 wifi-meter

Laten we beginnen met te kijken: Wat is de HomeWizard P1 wifi-meter nu eigenlijk precies?

Elke slimme meter beschikt over een zogenaamde P1-poort. Deze wordt gebruikt om data uit te lezen van jouw elektriciteits- en gas-verbruik samen met een aantal andere gegevens. Deze P1-poort ziet eruit als een ethernet-aansluiting, maar is dus terug te vinden op jouw meter. Hiermee kun je een slimme meter uitlezen.

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (2)

Een P1-meter, zoals die van HomeWizard, kan dus gebruikt worden om data uit jouw slimme meter te halen. Dit kan voor allerlei doeleinden zijn, maar de meest logische reden voor consumenten, is het analyseren van de data en daar actie op ondernemen. Het doel is naast informatie, vaak ook het besparen van energie.

De Nederlandse HomeWizard P1 wifi-meter is dus eigenlijk eenvoudig aan te sluiten op elke slimme meter. Afhankelijk van het type en de versie van jouw slimme meter, heb je nog een extra stroomadapter (micro USB) nodig.

? Extra stroom voor HomeWizard P1?

Dat hangt af van jouw slimme meter. Specifieker van de SMR-versie.

Heb je een SMR 5 meter, dan heb je geen extra stroom nodig, heb je een lagere SMR-versie, dan kun je de micro USB-adapter het beste gewoon mee bestellen.

Normaliter staat het op de slimme meter (was bij mij niet het geval) welke SMR-versie je hebt. Het bleek < SMR 5 te zijn, dus ik heb hem met een micro USB-adapter aangesloten.

Dingen die je moet weten over de HomeWizard P1 wifi energy meter:

 • Voor elektriciteit en gas – Via de slimme meter kan zowel elektriciteits- en gas-verbruik uitgelezen worden.
 • Geschikt voor zonnepanelen – De teruglevering wordt ook via de slimme meter uitgelezen met deze P1 meter.
 • Werkt met elke slimme meters – Heb je een slimme meter, dan kun je de HomeWizard P1 gebruiken
 • Verbruik inzichten – Bekijk live verbruik, maar ook totalen per dag, week, maand of langer.
 • Energy+ – Voor sommige functies is Energy+ nodig, een abonnement voor € 0,99 per maand. Spoiler: dit is het wel echt waard…
 • Uit te breiden met slimme functies – Zoals bijvoorbeeld het opladen van je auto als er genoeg zonnestroom wordt opgewekt met de Energy Socket.

Nu we de ’theorie’ behandeld hebben, is het tijd om aan de slag te gaan met dit Energy-product. Veel plezier met mijn HomeWizard P1 review.

HomeWizard P1 installeren

Nadat ik de HomeWizard P1 uitgepakt had, was de installatie aan de beurt. Nu heb ik in mijn level al heel wat apparaten, gadgets en andere devices geïnstalleerd en aangesloten, maar dit ging bijzonder eenvoudig.

Het is een kwestie van de app openen, een account aanmaken/inloggen (mijn oude HomeWizard-account bleek nog gewoon te werken zelfs) en de wizard doet de rest. Deze wizard zorgt er onder andere voor dat de HomeWizard P1 wifi-meter verbonden wordt met internet en de data dus geanalyseerd kan worden.

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (3)

De eenvoudige installatie gaf in ieder geval goede hoop voor het gebruik van deze slimme meter uitlezer.

De inzichten van HomeWizard

Met de HomeWizard P1 haal je veel data uit je bestaande apparatuur en is daarmee dus een slimme toevoeging.

In de periode dat ik het apparaatje ben gaan gebruiken, ben ik eigenlijk heel enthousiast geworden over de mogelijkheden dit biedt.

Zo ben ik er langzaam achter aan het komen welke apparaten veel stroom verbruiken in huis en hoe ik dit eventueel op kan lossen. Daarover later meer.

De data die verzameld wordt door het apparaatje is interessant, maar ook zeker toegankelijk. Je ziet onder andere je verbruik per dag, week en maand voor zowel elektriciteit als gas. Daarnaast kun je ook nog eens zogenaamde sluipverbruik zien en daar actie op ondernemen.

HomeWizard Energy app

De HomeWizard Energy app is te downloaden voor zowel Android als iOS en zit goed in elkaar. De prettig werkende donkere interface geeft in een aantal handige grafieken informatie weer over jouw actuele en historische verbruik.

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (4)

Er is één klein minpuntje/bugje in de app: mijn telefoon staat standaard in de portretmodus en ‘kantelt’ dus niet automatisch. Als ik op een grafiek van de HomeWizard Energy-app tik dan wordt deze in landschapsmodus getoond. Om vervolgens weer terug te komen naar de portretmodus gaat niet altijd even soepel.

Neemt niet weg dat de app voor de P1 wifi-meter goed in elkaar zit en vooral duidelijkheid biedt, van installatie, tot de data tot de instellingen.

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (5)

Energy+, de moeite waard?

Energy+ is de abonnementsdienst van HomeWizard, waarmee je de functionaliteit van de P1 meter en Energy socket verder kunt uitbreiden.

Voor een bedrag van € 0,99 per maand krijg je toegang tot een aantal handige en misschien wel essentiële functies van de app en jouw verbruik.

 • Sluipverbruik – Met Energy+ krijg je inzicht in jouw sluipverbruik binnen de app. Op deze manier kun je de zogenaamde stand-by grafieken raadplegen en zie je of er sluipverbruik is. Dit kan veel schelen op je jaarlijkse energiekosten.
 • Meer data-opslag – Met HomeWizard Energy+ krijg je meer data. Wil je data bekijken van meer dan de afgelopen 12 maanden, dan heb je deze betaalde dienst nodig.
 • Slimme meldingen – Een hoog, onverwacht verbruik, dan ontvang je een melding. Ook als er iets anders mis gaat.
 • Data exporteren – Wil je aan de slag met Excel of een andere tool om je data te analyseren? Dat kan: je kunt eenvoudig exporteren.
 • 3 fasen inzicht – Energy+ geeft – als je slimme meter dit ondersteunt – inzicht in de individuele fases. Dit zie je onder andere in de ‘nu’ en ‘dag’ grafiek.
 • Slim schakelen – Misschien wel de meest waardevolle functie van Energy+ en te gebruiken met de P1 meter en Energy socket. Zo kun je bij een bepaalde hoeveelheid opgewekte energie door de zonnepanelen die slimme stekker inschakelen, zodat je ‘pure’ zonne-energie gebruikt voor het opladen of gebruik.

De grote vraag is natuurlijk: is Energy+ het geld waard? Een eenvoudig antwoord: voor nog geen € 12 per jaar, absoluut! Energy+ is eigenlijk een no-brainer als je je verbruik nog beter wil monitoren en terugbrengen. Dat is de investering meer dan waard.

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (6)

Energie besparen met de HomeWizard P1

Inmiddels weet je dat de HomeWizard P1 zelf geen energie bespaart (in combinatie met Energy Socket wel natuurlijk), maar dat je er wel veel, heel veel data mee kunt verzamelen. Wat ik merkte na het in gebruik nemen van de P1 wifi meter, is dat ik veel bewuster was van mijn gebruik van energie.

Hierbij ging ik mezelf allemaal vragen stellen:

 • Wat verbruikt de tv nu eigenlijk?
 • Wanneer kan ik de vaatwasser het beste aanzetten?
 • Slurpt die oude koelkast echt zoveel stroom?
 • Wat verbruik ik nu aan gas tijdens een douchebeurt
 • Wanneer kan ik het beste mijn laptop opladen?
 • Hoe energie-intensief is mijn airco op een warme dag?
 • Is het rendabel om mijn met airco te verwarmen?
 • Enz…

Door deze vragen aan jezelf te stellen, ben je veel bewuster bezig met alles rondom energie. Hierdoor ga je automatisch besparen, door kleine (of grote) gedragsveranderingen. Dit aangevuld met een aantal slimme functies van de Energy Socket heb je een mooie, kleine ecosysteem in huis gecreëerd. Dit merk je al snel je in portemonnee (of in ieder geval bij de jaarafrekening).

Acties die ik ondernomen heb (of van plan ben) naar aanleiding van de HomeWizard P1 zijn:

Nieuwe koelkast voor in de garage

Fiets overdag opladen ivm zonne-energie

Vaatwasser (voor zover mogelijk) overdag laten draaien

Een stekkerdoos met aan/uit knop bij tv/audio

Bewuster met douchetijden omgaan

Daarnaast wissel ik de Energy Sockets elke paar dagen om het exacte verbruik van apparaten te meten. Inmiddels ben ik redelijk ‘rond’ qua data en het testen van het verbruik van verschillende apparaten. Interessante inzichten in ieder geval.

HomeWizard Energy API

Voor mij persoonlijk is de data binnen de app voldoende, maar er zijn veel HomeWizard-gebruikers die net een stapje verder willen gaan. Dat is dan ook de reden dat de HomeWizard Energy API in het leven is geroepen.

Hiermee kun je alle gemeten data gebruiken om bijvoorbeeld integraties te maken met platformen als Homey, Home Assistant en Domotics.

Heb je dus de behoefte om net een stapje verder te gaan, dan kun je hier en hier de API-documentatie vinden.

HomeWizard Google Home en Homekit

Nu denk je, dit is handige data, misschien kan ik die ook rechtstreeks in mijn smarthome-ecosysteem gebruiken. Dan kom je van een koude kermis thuis.

HomeWizard Google Home werkt helaas niet, om het simpele feit dat Google energie-metingen nog niet toestaat op het platform. Ditzelfde geldt voor Homekit, ook hier werkt Homewizard niet meer. Beide platformen bieden nog geen ondersteuning voor data van energie, jammer.

Of dit er in de toekomst gaat komen is op dit moment niet bekend. Wel kan ik me voorstellen dat als deze optie er gaat komen, een hele nieuwe wereld van automatiseringen open zal gaan. Ik kijk in ieder geval uit naar deze toevoeging aan platformen zoals Google Home, Homekit en Alexa.

De ideale aanvulling: Energy Socket

Je hebt hem al een paar keer voorbij zien komen, de HomeWizard Energy Socket. Deze ‘slimme stekker’ maakt het niet alleen mogelijk om via je smartphone of andere voorwaarden te schakelen, maar ook het specifieke energieverbruik wordt gemeten.

Met de Energy Socket krijg je dus niet alleen inzicht in het verbruik, maar kun je bijvoorbeeld ook instellen dat er pas opgeladen wordt, zodat er genoeg zonnestroom wordt opgewekt. Om dit voor elkaar te krijgen heb je wel Energy+ nodig, maar dit is zoals je inmiddels weet zijn geld absoluut waard.

De HomeWizard Energy Socket koop je hier.

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (7)

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (8)

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (9)

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (10)

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (11)

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (12)

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (13)

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (14)

Conclusie HomeWizard P1 review

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (15)

9.5

GadgetsDaily aanbeveling

HomeWizard P1 wifi meter

Bekijk beste prijs

De conclusie van de HomeWizard P1 review is dat het een slim, betaalbaar apparaatje is dat ervoor zorgt dat je energie gaat sparen. De app zit zeer goed in elkaar en de installatie is kinderlijk eenvoudig.

Dit maakt het tot een product dat ik absoluut aan kan bevelen: de HomeWizard P1 wifi-meter geeft veel inzichten en dat is voor een paar tientjes zeker de moeite waard.

HomeWizard P1

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (16)

€29,95

Voorraad: ✔️

Homewizard.com

Review HomeWizard P1 meter: kopen of beter niet (2023) (17)

€41,00

Voorraad: ✔️

Pluspunten

 • Bijzonder eenvoudige installatie
 • Zet aan tot energie besparen
 • Veel nuttige, overzichtelijke data
 • Zeer goed werkende app
 • Goed te gebruiken met zonnepanelen of elektrische auto laden
 • Relatief goedkoop

Minpunten

 • Abonnement nodig voor optimaal gebruik (€ 0,99 / maand)

Lees ook

 • Review Eufy video deurbel (accu): dingdong
 • Beste Wifi speakers kopen: de enige gids die je nodig hebt
 • Automatische gordijnen met slechts één apparaatje
 • Macaulay Culkin (38) maakt ‘nieuwe’ moderne Home Alone en gaat viral
 • Slimme meter uitlezen: deze methode werkt ook voor jou
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated: 10/10/2022

Views: 5744

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.